lundi 10 mai 2010

Jailbreak si Unlock

Odata cu iesirea pe piata a iPod touch si apoi a iPhone a inceput sa circule un nou cuvant Jailbreak. Jailbreaking este un proces care permite atat pentru utilizatorii iPod Touch cat si pentru utilizatorii iPhone de a rula coduri neoficiale pe dispozitivele lor ocolind mecanismul oficial de distribuţie Apple, App Store. Odată realizat procesul de jailbroken, utilizatorii iPhone pot descărca mai multe aplicaţii, ce nu erau disponibile anterior prin intermediul App Store, prin intermediul altor aplicatii de instalare neoficiale cum ar fi Cydia, App Rock, Ice şi Installer.
Jailbreaking este diferit de deblocarea cartelei SIM (Unlock), care este procesul prin care un dispozitiv mobil devine compatibil cu reţelele de telefonie pentru care nu avea licenţe speciale pentru a fi utilizat in interiorul lor.
La lansarea iPhone OS 2.0, un grup de hackeri numit iPhone Dev Team (http://blog.iphone-dev.org/) a creat un soft de jailbreaking numit Pwnage Tool, care utilizează o interfaţă grafică.
În ianuarie 2009, iPhone Dev Team a început activitatea lucrand la iPod Touch 2G Jailbreak. “redsn0w lite” a fost numele produsului care permitea operatia de Jailbreak pentru iPod Touch 2G. In aprilie 2009, a fost furnizata o versiune ameliorata redsn0w 0.1.
Dupa trei luni de la lansarea iPhone OS 3.0, Dev Team furnizeaza doua softuri PwnageTool 3.0 si redsn0w 0.7.2, cu care utilizatorii iPhone 3G si iPod Touch pot realiza operatia de Jailbreake utilizand Windows dar si Mac OS X.
La data de 9 septembrie 2009, Apple a lansat iPhone OS 3.1. Noul OS dezactiva capacitatea ca aparatul iPhone sa fie jailbreak. Dev Team a lansat un jailbreak pentru toate dispozitivele (cu excepţia iPod Touch 3-a generaţie), numit Pwnage Tool 3.1-3.
La data de 11-10-2009, George Hotz, cunoscut sub pseudonimul "geohot", a lansat utilitarul "blackra1n", care permite tuturor sa faca procedura de jailbreaking pentru iPhone si iPod touch ce au OS 3.1.2.
La data de 02 noiembrie 2009 Hotz lansat o versiune si mai nouă a utilitarului blackra1n "RC3". Este o actualizare care poate să realizeze procedurade tip jailbreak pentru iPhone 3G şi iPhone 3GS. Aceasta este realizata pentru versiunile dispozitivelor iPhone cel mai recent fabricate. Acestea au ROM-ul de boot actualizat. Apple corectat falia de securitate "24kpwn" exploatata de jailbreaks-urile anterioare. Hotz a lansat, de asemenea, "blacksn0w", un utlitar pentru deblocarea iPhone, (Base Band 5.11.07). Pentru OS 3.1.3 cu Base Band ICE2-05.12.01 nu exista inca utilitar care sa deblocheze iPhone-ul. Exista un utilitar Fuzzyband care reuseste sa retrogradeze versiunile 3.1.3 cu Base Band 05.12.01 dar cu bootloader 05.08.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire