lundi 10 mai 2010

Instalarea aplicatiilor pe iPhone

Exista doua tipuri de moduri de a instala o aplicatie pe telefonul iPhone. Primul mod este cel prin Apple Store. Mai intai cei care dezvolta aplicatii iPhone trebuie sa se inregistreze pe site-ul: http://developer.apple.com Exista mai multe tipuri de conturi pentru dezvoltatorii de aplicatii iPhone.Se plateste o suma de bani pe an in functie de tipul contului. Spre exemplu, pentru un cont personal de dezvoltator de aplicatii se plateste $99 pe an iar pentru un cont de dezvoltator de aplicatii pentru firme $299 pe an. Exista si conturi gratis pentru dezvoltatori/programatori de aplicatii si pentru studenti. Apple propune mai multe "iPhone Developer Program" programe ce pot fi accesate din diferitele tipuri de conturi mentionate mai sus. In figura de mai jos se observa serviciile care sunt furnizate dezvoltatorilor/programatorilor de aplicatii iPhone prin diferitele programe de lucru.Se observa ca pentru contul de $99 exista doua programe "iPhone Developer Program". Chiar si pentru conturile gratis, toata lumea are posibilitatea recuperarii SDK-ului pentru iPhone si Mac. Serviciul Pre-Release Software&Tools creeaza o facilitate de a permite dezvoltatorilor/programatorilor de a include in procesul lor de lucru ultimele tehnologii Apple si de a testa compatibilitatea acestora cu mediul lor de dezvoltare. Cei de la Apple sunt interesati de bug-uri si de rapoartele de functionare.
Exista o optiune de a creea de echipe de dezvoltatori/programatori ce este inclusa numai pentru University, Enterprise si Company iPhone Developer Program. Forumurile pentru programatorii Apple sunt accesibile pentru toate profilurile de conturi, cu o exceptie cel de baza-gratuit, care nu are aceasta optiune. Pentru cei ce dau bani, Apple le ofera cate doua interventii tehnice pe an din partea Apple Support. In rest, se poate face cerere si se factureaza.Aplicatiile pot fi distribuite in trei moduri: Ad Hoc, In-House si App Store. Aplicatiile distribuite de App Store sunt pentru publicul larg si pot fi accesate si instalate cu aplicatia App Store de pe iPhone. Poti fi gratuite, (Shareware/Freeware) sau contra-cost. Toata lumea poate avea acces la distributia lor. Pentru a trimite spre publicare o aplicatie catre App Store, programatorul utilizeaza un web-tool numit iTunes Connect. Dezvoltatorul/programatorul va folosi profilul sau (app Store Distribution Provisioning Profile). Cum arata si figura de mai jos, fiecare propunere de aplicatie are un formular care trebuie completat. Trebuie inscrise, numele companiei persoana ce l-a creat, URL-ul companiei, URL-ul unde poate fi upload-ata aplicatia, tipul de licenta, categoria unde va fi catalogata aplicatia, descierea aplicatiei, un abstract al descrierii aplicatiei. Dupa ce se completeaza toate aceste informatii se apasa pe Submit. Mai nou, programatorul va primi un tichet de confirmare. Dupa o saptamana, cand aplicatia a fost validata de Apple, se va introduce si pretul plus datele comerciale (cont bancar creditor, adresa firma, etc). In figura de mai jos este afisat exemplul unei cereri pentru a deveni membru in cele doua tipuri de conturi.Aplicatiile distribuite Ad Hoc sunt pentru un public restrans, pentru asa numitii beta-testeri selectionati de catre producatorul aplicatiei. Aplicatiile sunt instalate individual pe iPhone, utilizandu-se UDI (Unique Device Identifier) iPhone-ului. Pentru a afla si trimite UID-ul pe email la cel care vrea sa va lase sa testati aplicatia dvs., se poate folosi UDID Ad Hoc Helper a Erica Sadun ce este free si gratis pe App Store. Programatorul navigheaza in sectiunea "Provisioning" din Program Portal de la Apple si selectioneaza butonul radio 'Ad Hoc'. Se introduce numele profilului versiunii de distributie AdHoc (AdHoc Distribution Provisionong Profile). Se confirma creearea unui certificat iPhone de distributie si afisarea lui. Apoi se selectioneaza App ID pentru aplicatie sau o suita de ID-uril pentru a fi distribuite. Se selecteaza pana la 100 de UDID-uri unde aplicatia poate functiona. Si se apasa pe butonul Submit. Se descarca fisierul .mobileprovisioning click-and pe numele profilului versiunii de distributie. Se incarca in Xcode sau iTunes pentru a-l instala.
Aplicatiile distribuite In-House sunt pentru companiile ce vor sa dezvolte aplicatii pentru angajatii lor. Pentru a beneficia un astfel de program de distributie a aplicatiilor iPhone sunt necesare multe date despre firma. Aplicatiile nu mai trebuie sa fie validate de Apple Store. Ca si la AdHoc Distribution procesul este de a obtine certificatele de dezvoltare/programare si de a atribui echipamentele la o echipa de dezvoltare/programare (development team). Apoi, crearea profilurilor de distributie a versiunii dezvoltate si instalarea lor in Xcode sau iTunes. Aceste 'Enterprise Distribution Provisioning Profile' sunt create via Developer Program portal (sunt fisiere .mobileprovision).In concluzie, respectand modelul de instalare Apple al aplicatiilor, exista doua moduri de a instala in iPhone acestea : utilizand App Store din iPhone (cumparand sau incercand aplicatiile) si utilizand iTunes cu Xcode (aplicatii legate de firme).Al doilea tip de mod de a instala o aplicatie in iPhone este legat de necesitatea de a "introduce" si alte modele de a "procura" aplicatii. Acest lucru poarta numele de Jailbreake. Deci, pentru discutia urmatoare consideram ca echipamentul iPhone este jailbreake-at. In acest caz folosim Cydia, instalam openSSH si Installous. Aplicatiile sunt fisiere cu extensia .ipa. Installous il gasim la adresa http://cydia.hackulo.us Aceasta adresa poate fi introdusa din meniul Manage->Edit->Add. A se vedea figura urmatoare.In meniul Search se cauta aplicatia Installuos si se instaleaza. Sa presupunem ca avem pe PC sau Mac un fisier aplicatie xyz.ipa. Acesta va putea fi transferat prin SFTP, gratie openSSH care l-am instalat cu ajutorul Cydia.Fisierele cu extensia .ipa se vor instala in directorul /private/var/mobile/Documents/Installous/Downloads . Se va executa de pe iPhone Installous si se va apasa pe meniul Downloads.Dupa cum se vede in figura de mai sus aplicatiile ce au fost transferate ai aparut pe ecran. Se va apasa pe aplicatia dorita si Installous va face instalarea aplicatiei dorite.
In concluzie, exista si alte modalitati de a instala aplicatiile .ipa, dar aceasta este foarte simpla. Pentru cei ce sunt Unix, pot observa ca iPhone este o masina Linux FreeBSD modificata. In acest caz sa se controleze drepturile de acces ale aplicatiei. In general un chmod -775 este necesar.
In acest articol am prezentat doua tipuri de instalare a aplicatiilor pe iPhone. Cele doua instalari provin din cele doua lumi ale iPhone: lumea iTunes si lumea Cydia.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire