

Exista o optiune de a creea de echipe de dezvoltatori/programatori ce este inclusa numai pentru University, Enterprise si Company iPhone Developer Program. Forumurile pentru programatorii Apple sunt accesibile pentru toate profilurile de conturi, cu o exceptie cel de baza-gratuit, care nu are aceasta optiune. Pentru cei ce dau bani, Apple le ofera cate doua interventii tehnice pe an din partea Apple Support. In rest, se poate face cerere si se factureaza.Aplicatiile pot fi distribuite in trei moduri: Ad Hoc, In-House si App Store. Aplicatiile distribuite de App Store sunt pentru publicul larg si pot fi accesate si instalate cu aplicatia App Store de pe iPhone. Poti fi gratuite, (Shareware/Freeware) sau contra-cost. Toata lumea poate avea acces la distributia lor. Pentru a trimite spre publicare o aplicatie catre App Store, programatorul utilizeaza un web-tool numit iTunes Connect. Dezvoltatorul/programatorul va folosi profilul sau (app Store Distribution Provisioning Profile). Cum arata si figura de mai jos, fiecare propunere de aplicatie are un formular care trebuie completat. Trebuie inscrise, numele companiei persoana ce l-a creat, URL-ul companiei, URL-ul unde poate fi upload-ata aplicatia, tipul de licenta, categoria unde va fi catalogata aplicatia, descierea aplicatiei, un abstract al descrierii aplicatiei. Dupa ce se completeaza toate aceste informatii se apasa pe Submit. Mai nou, programatorul va primi un tichet de confirmare. Dupa o saptamana, cand aplicatia a fost validata de Apple, se va introduce si pretul plus datele comerciale (cont bancar creditor, adresa firma, etc). In figura de mai jos este afisat exemplul unei cereri pentru a deveni membru in cele doua tipuri de conturi.

Aplicatiile distribuite In-House sunt pentru companiile ce vor sa dezvolte aplicatii pentru angajatii lor. Pentru a beneficia un astfel de program de distributie a aplicatiilor iPhone sunt necesare multe date despre firma. Aplicatiile nu mai trebuie sa fie validate de Apple Store. Ca si la AdHoc Distribution procesul este de a obtine certificatele de dezvoltare/programare si de a atribui echipamentele la o echipa de dezvoltare/programare (development team). Apoi, crearea profilurilor de distributie a versiunii dezvoltate si instalarea lor in Xcode sau iTunes. Aceste 'Enterprise Distribution Provisioning Profile' sunt create via Developer Program portal (sunt fisiere .mobileprovision).In concluzie, respectand modelul de instalare Apple al aplicatiilor, exista doua moduri de a instala in iPhone acestea : utilizand App Store din iPhone (cumparand sau incercand aplicatiile) si utilizand iTunes cu Xcode (aplicatii legate de firme).Al doilea tip de mod de a instala o aplicatie in iPhone este legat de necesitatea de a "introduce" si alte modele de a "procura" aplicatii. Acest lucru poarta numele de Jailbreake. Deci, pentru discutia urmatoare consideram ca echipamentul iPhone este jailbreake-at. In acest caz folosim Cydia, instalam openSSH si Installous. Aplicatiile sunt fisiere cu extensia .ipa. Installous il gasim la adresa http://cydia.hackulo.us Aceasta adresa poate fi introdusa din meniul Manage->Edit->Add. A se vedea figura urmatoare.



In concluzie, exista si alte modalitati de a instala aplicatiile .ipa, dar aceasta este foarte simpla. Pentru cei ce sunt Unix, pot observa ca iPhone este o masina Linux FreeBSD modificata. In acest caz sa se controleze drepturile de acces ale aplicatiei. In general un chmod -775 este necesar.
In acest articol am prezentat doua tipuri de instalare a aplicatiilor pe iPhone. Cele doua instalari provin din cele doua lumi ale iPhone: lumea iTunes si lumea Cydia.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire